«دیزباد وطن ماست»- قلعه پیشتختگاه دیزباد یکی از زیباترین مناطق دیزباد می باشد که در چند سال اخیر مورد توجه شورای اسلامی دیزباد قرار گرفته است.
پروژه قلعه پیشتختگاه دیزباد که گاهی با نام قلعه ناصرخسرو نیز نام گرفته، یکی از مهمترین پروژه های توسعه پایدار در دیزباد است که می تواند تاثیرات معتنابهی بر کیفیت زندگی مردم دیزباد داشته باشد.
متاسفانه در دیزباد نام قلعه منصور برای این قلعه متداول شده است و به تبع آن بنده هم در یادداشت های خودم قلعه را با همین نام نوشته ام اما این نام اساسا در شان قلعه پیشتختگاه نیست.
طی قرن گذشته که میسیونری های مسیحی در ایران فعالیت می کردند، یک زن و مرد مسیحی برای تبلیغ مسیحیت به دیزباد می آیند. نام مرد منصور بوده و از قرار خود را دوستار قلعه دیزباد معرفی می کند.
منصور مدام وقت خود را صرف اکتشاف و حفاری در قلعه منصور می کند و بعید نیست که از آن قلعه چیزهایی نیز پیدا کرده باشد. با این حال وقتی مردم از او درباره دلیل حضورش در بالای قلعه می پرسند و اینکه چرا در آنجا حفاری می کند، او پاسخ می داده است که «آنقدر این قلعه را دوست دارم که می خواهم برای خودم قبری در آن حفر کنم.»
به نظر می رسد که این پاسخ برای مردم آن زمان دیزباد کفایت می کرده که منصور بتواند به فعالیت خوش در بالای قلعه ادامه دهد.
با این حال منصور و همسرش کمک هایی نیز به مردم دیزباد کرده اند. آنها در زمینه امور بهداشتی و آموزش های مدیریت خانواده به مردم دیزباد آموزش هایی می داده اند که شاید بخشی از آموزه های آنها امروز در فرهنگ دیزباد تجلی داشته باشد. (البته این نظر من است.)
در عین حال به دلیل ماهیت کار منصور و اینکه اساسا او بیشتر نقش یک سارق عتیقه را در دیزباد داشته است، بکار بردن اسم قلعه به نام او در شان قلعه پیشتختگاه نیست.
قلعه پیشتختگاه از نظر تاریخی به نام «پیشتختگاه» ثبت شده است و همین نام بهترین نام برای نامیدن قلعه است.
پاسخ یک پیام
دوستی برای من نوشته است: «برخی می گویند که شما معتقدید که منصور داعی اسماعیلی بوده است.» من در پاسخ به این مساله باید بگویم که بنده هیچگونه نظری در این باب نداده ام. و نظر من همان چیزی است که در این یادداشت و در یادداشت های پیشین نوشته ام. بنابراین هرگونه پیامی خارج از آنچه در سایت آمده را تکذیب می کنم.