یوسف بیدخوری در وبلاگ «اطلاعات نوین گردشگری و هتلداری» یادداشتی تحت عنوان «فرایند اخذ وام و تسهیلات بانکی جهت احداث و تبدیل تاسیسات گردشگری در ادارات کل میراث فرهنگی و...ایران» نوشته است. از آنجا که دیزباد در جهت رشد صنعت توریسم نیازمند منابع مالی و اخذ وام است این مقاله به طور کامل درج می شود و دوستان عزیزی که مایلند که مطالب بیشتری در این خصوص مطالعه کنند می توانند به سایت آقای بیدخوری مراجعه کنند.
مرحله اول: کسب اطلاعات مقدماتی
کشور ما ایران اسلامی با برخورداری از آثار بجای مانده از میراث چند هزار ساله تمدن کهن بشری و جاذبه های منجر به فرد تاریخی، فرهنگی و طبیعی سالانه باعث تردد بی شماره گردشگران داخلی و خارجی میباشد . این قابلیت از جهات مختلف مورد توجه قرار میگیرد.
بدون تردید نقش مهم صنعت گردشگری در توسعه پایدار و عبور از بحرانهای مالی، سیاسی ، اقتصادی و ... در هر کشوری مورد توجه میباشد در این راستا کشور ما از موضوع گردشگری و توسعه این صنعت میتواند برای برنامه های اقتصادی اجتماعی، سیاسی به ویژه در جهت تولید اشتغال گامهای اساسی بردارد . در آمارهای رسمی جهانی از هر 8 نفر شغل ایجاد شده یک مورد آن متعلق به گردشگری میباشد و این مهم در کشور ما حائز اهمیت بوده و می توان ادعا نمود این آمار قابل افزایش نیز میباشد.
با مشخص شدن اهمیت و لزوم توسعه این صنعت در کشور و قابلیت های موجود، باید اذعان نمود که سرمایه گذاری در جهت ایجاد، تکمیل، توسعه و تجهیز هرچه مناسب تأسیسات گردشگری بیش از پیش مورد توجه دولت و مسئولین محترم قرار میگیرد.
با مطالعه نیازهای جدی جامعه جهت توسعه زیرساختهای گردشگری منجمله توسعه تأسیسات و مراکز اقامتی این امکان را بوجود میآورد که جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی بدین منظور از اهمیت بسزایی برخوردار میباشد.
مرحله دوم: تأسیسات گردشگری و مصادیق آن
آنچه امروز یک گردشگر میتواند از آن برای رفاه و امنیت خود استفاده نماید تأسیسات گردشگری میباشند که به قصد ارائه خدمات و انتفاع برای پذیرایی و اقامت مسافران و گردشگران طبق ضوابط و مقررات احداث گردیده و به شرح ذیل تقسیم بندی شده اند.
هتل ,متل و واحدهای خدماتی رفاهی بین راهی
مهمانپذیر
مرکز اقامتی جوانان
مراکز خود پذیرائی شامل هتل آپارتمان، پانسیون، زائر سرا و ازاین قبیل
تفرجگاه، اردوگاه گردشگری، محوطه کمپینگ و کاروان ها
مجتمع های سیاحتی و تفریحی (به استثنای موارد مربوط به شهرداریها) و سایر واحدهائی که به قصد ارائه خدمات و انتفاع برای پذیرایی و اقامت مسافران و جهانگردان طبق مقررات و ضوابط میراث فرهنگی و گردشگری تاسیس میگردند.
مراکز سرگرمی و تفریحی (مراکز تعطیلات )
دفتر خدمات مسافرتی وجهانگردی
مناطق نمونه گردشگری
اقامتگاه با مالکیت زمانی
مرحله سوم: ارائه تقاضای اخذ تسهیلات بانکی
هر شخص حقیقی یا حقوقی، خصوصی یا تعاونی میتواند نسبت به تسلیم تقاضای اخذ تسهیلات پس از مراحل اخذ صدور موافقت اصولی و تأئید نقشه های معماری براساس موارد ابلاغی و همچنین پس از تأمین 20% از سهم آورده خود اقدام نماید.
سهم آورده هر متقاضی عبارت است از سرمایه گذاری شخص قبل یا در حین ارائه درخواست استفاد ه از تسهیلات میباشد بدین شرح که پس از هزینه های تهیه زمین و سایر هزینه های قبل از شروع عملیات ساختمانی از قبیل عوارض های قانونی و اخذ پروانه، هزینه مهندس مشاور، هزینه های تهیه نقشه و غیره نسبت به ساخت 20% اقدام مینماید و یا در حین ارائه تقاضای خود 20% از سهم خود را به صورت نقدی نزد بانک توزیع مینماید.
اعطای تسهیلات به طرحهای مرتبط با تأسیسات گردشگری و میراث فرهنگی در بخشهای احداث، توسعه ، تجهیز و همچنین مرمت و بازسازی طرحها صورت میگیرد که اعتبار آن از طریق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با عقد قرارداد با بانکهای عامل صورت میگیرد.
میزان تخصیص تسهیلات به طرحها متناسب با پتانسیل طرح و همچنین میزان سرمایه گذاری انجام شده و یا در حال انجام میباشد. سرمایه گذاران با در نظر گرفتن شرایط عمومی و خصوصی مناطق قابل سرمایه گذاری از لحاظ توجیهات مالی، فنی و اقتصادی هریک از طرحها را با علاقه و میل شخصی انتخاب و نسبت به تهیه زمین و انجام زیر ساختها اقدام مینمایند. توجیهات مالی فنی و اقتصادی از عوامل مهم ترغیب سرمایه گذاران به انجام فعالیتهای گردشگری میباشد. اگر چنانچه طرحی توجیحات لازم مذکور را نداشته باشد قطعاً قابلیت اجرا نداشته و سرمایه گذار در حین انجام فعالیت و یا پس از آن با مشکلات روبرو خواهد شد و لذا سرمایه گذاران مکلفند با بررسی دقیق و همه جانبه نسبت به انجام سرمایه گذاری اقدام لازم را مبذول نمایند.
مرحله چهارم: صدور پروانه ساختمان و مجوز ساخت
پس از تصویب نقشه ها توسط سازمان موضوع به شهرداری و یا بخشداری محل جهت موافقت با ساخت هر یک از تاسیسات گردشگری ابلاغ میگردد و شهرداری و یا بخشداری محل بر اساس طرح جامع شهری و بنامنازع بودن موضوع نسبت به صدور پروانه با کاربری گردشگری اقدام می نماید .
با توجه به قانون الحاق موادی به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب 27/11/1380 که در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ 15/8/1384 مجلس شورای اسلامی تصویب و در تاریخ 25/5/1384 به تایید شورای محترم نگهبان رسیده بشرح ذیل جهت اجرا ابلاغ شده است :
بند 3 ماده 22 قانون فوق الاشاره :
تغییر کاربری اراضی برای استقرار هتل ها با پیشنهاد سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در کمیسیون ماده 5 موضوع قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران بطور فوق العاده مورد بررسی و اقدام قرار خواهد گرفت.
بند 4 ماده 22 قانون فوق الاشاره :
عوارض ناشی از تغییر کاربری و فروش تراکم به اقساط 5 ساله تا 10 ساله از شروع بهره برداری توسط سرمایه گذاران به شهرداری محل مربوط پرداخت خواهد شد .
مرحله پنجم: صدور موافقت اصولی توسط سازمان
مراحل صدور موافقت اصولی توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری
1- ارائه درخواست کتبی توسط متقاضی به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مربوطه.
2- بازدید از محل مورد نظر متقاضی توسط کارشناس سازمان استان
3- تأئید مقدماتی و اعلام آن ( درصورت عدم تأئید با ذکر علت به متقاضی کتباً اعلام میشود)
4- اخذ مدارک اولیه ( الف ـ سند مالکیت ب ـ کروکی محل)
5- بررسی مدارک و اعلام نتیجه به کارگروه گردشگری
6- استعلام از نهادهای مرتبط
6-1- آب منطقه ای (جهت رعایت حریم رودخانه، دریا، کانالهای کشاورزی، سدها و ..)
6-2- برق منطقه ای (جهت رعایت حریمهای برق فشار قوی)
6-3- شرکت توزیع برق (جهت تأمین برق مورد نیاز پروژه)
6-4- شرکت گاز و نفت (جهت تأمین حریم خطوط گاز، نفت)
6-5- منابع طبیعی (جهت رعایت محدوده های جنگلی و اراضی ملی)
6-6- محیط زیست (جهت رعایت مسائل زیست محیطی)
6-7- میراث فرهنگی (بافتهای قدیمی و تاریخی شهر یا روستا)
6-8- امور اراضی (جهت بررسی زمینهای کشاورزی و نوع کاربری)
6-9- شهرداری (در صورتی که زمین در محدوده شهری واقع شده است)
6-10- اداره راه و ترابری (جهت رعایت حریم راههای اصلی و فرعی)
6-11- آب و فاضلاب (نحوه تأمین آب و دفع فاضلاب)
6-12- سایر دستگاههای برحسب مورد
7- بررسی در کار گروه گردشگری
مرحله ششم: تهیه نقشه های معماری بر اساس ضوابط سازمان
پس از صدور موافقت اصولی موضوع به طور کتبی به متقاضی ابلاغ و طی مدت مهلت 6 ماه درخواست میگردد تا نسبت به تهیه نقشه های معماری براساس ضوابط معماری سازمان اقدام نماید.
1- تهیه نقشه های معماری
2- بررسی و تصویب و ابلاغ نقشه های معماری
مرحله هفتم: تصویب تسهیلات و معرفی به بانک
به طور کلی سرمایه گذاران با آگاهی از روابط عمومی اخذ تسهیلات و همچنین مطالعه قوانین مرتبط با قانون عملیات بانکی بدون ربا تقاضای خود را تسلیم خواهند نمود. بعضی از موارد که در بانکها از اعطای تسهیلات به سرمایه گذاران خودداری مینمایند عبارتند از:
1- کسانی که چک برگشتی در هریک از بانکها داشته باشند.
2- محکومین مالی که از طریق مراجع قانونی نسبت به اخذ تسهیلات منع شده اند.
3- سرمایه گذاران که بدهی معوق داشته باشند و نسبت به ادای دین معوق اقدام ننمایند.
4- بانکها جهت خرید اماکن اقامتی و .. تسهیلات پرداخت نمی نمایند.
5- معمولاًمشارکت دو بانک در یک طرح به طور همزمان صورت نمیگیرد.
6- طرحهایی که توجیه مالی ، فنی و اقتصادی نداشته باشند در بانکها مشارکت نمینمایند.
7- اشخاص حقوقی دولتی و عمومی و همچنین شهرداریها بدون کسب مجوز از بانک مرکزی مجاز به استفاده از تسهیلات نمی باشند.
نکته: سرمایه گذاران مکلفند برنامه زمان بندی طرح را طوری تنظیم و تعهد نمایند که با اعطای تسهیلات طرحها حداکثر 10 سال شامل 3 سال مشارکت با بانک جهت ساخت 1 سال تنفس 6 سال اقساط میباشد . عدم تکمیل طرحها به علت اهمال و بی توجهی سرمایه گذار دلیلی بر عدم تبدیل دوران مشارکت طرحها به فروش اقساطی از طرف بانک نمیباشد.
وثایق مورد قبول بانکها
وثایق مورد قبول بانکها همان تضامین برگشت اصل و سود تسهیلات و همچنین حسن اجرای تعهدات سرمایه گذار میباشد که عبارتند از :
1- اموال غیر منقول شامل املاک یا مستحدثات و منصوبات در محل اجرای طرح که میتوانند متعلق به متقاضی، یا شرکاء باشد. ملک مورد رهن از نظر بانک باید مرغوب، سهل البیع مفروز، بلامعارض، شش دانگ و آزاد باشد. املاکی مانند زمینهای بایر و کشاورزی معمولاً غیر قابل ترهین میباشد.
2- اوراق بهادار، ضمانت نامه های رسمی و سهام شرکتهای پذیرفته شده در بازار بورس و همچنین اوراق مشارکت منتشره با کسب مجوز از بانک مرکزی.
3- اسناد رسمی مثل اوراق ترفه دولتی یا اسناد خزانه
4- قبوض انبارهای عمومی
5- اسناد تجاری مثل سفته و برات
توضیح اینکه کلیه موارد مذکور با تشخیص و ارزیابی کارشناس بانک صورت خواهد گرفت.
مرحله هشتم: بررسی پرونده در بانک عامل
بانک به محض مراجعه سرمایه گذار و تسلیم معرفی نامه سازمان نسبت به تکمیل مدارک و بررسی آن و تایید طرح ارسالی ظرف مدت یکماه اقدام می نماید .در صورت نقص مدارک پرونده بانک در سقف مهلت مقرر فوق الذکر مراتب را به متقاضی و سازمان اعلام می نماید و در غیر این صورت نسبت به تصویب طرح و معرفی به دفتر اسناد رسمی اقدام می نماید.
سلام خوبی وبلاگ خوب و جالبی داری
خوشحال میشم از وبلاگم دیدن کنید
با تشکر مدیریت وبلاگ : مهندسان جوش
سلام دوست عزیز
با آموزش امکانات جدید بلاگ اسکای بروز هستیم.
ابزارهای : نظرسنجی،لایک مطالب، قرار دادن نظرات زیر مطالب و ... .
موفق باشید.
همیار بلاگ اسکای
سلام
مرسی بابت نظرت
پریا کاری نکردم. اون دقیقا چیزی بود که بهش اعتقاد داشتم.
تا حالا نیشابور نیومدم اما به خاطر وبلاگ خوبت بهت تبریک میگم
حالا بیای خیلی خوب می شه. هم نیشابور و هم دیزباد. ما منتظریم.
سلاااام-ممنوم ک ب وبم اومدی-من ب نوشته هایی ک توی وبم میذارم اعتقاد دارمبازم بیاین خوشحال میشم
اعتقادات انسان ها آنها را در مسیر زندگی پیش می برد. امیدوارم که همواره بر این اعتقادات راسخ باشید.
خیلی ممنون از حضورتون.و نظرتون
من هم خیلی ممنونم از حضور و نظرتون!
ممنون که سر زدین...
ببخشید فکر کردم Moji یعنی موجی. نمی دونستم که مژده هست منظورتون!
مرسی سر زدی
مرسی سر زدی!
باسلام و قبولی طاعات و عبادات شما دوست گرامی چشم عکس بقول ترسیده ام را برداشتم و میبایست بعاز سپری شده یکسال عوض میکردم موفق باشی
بسیار عالی سید آل نبی1
سالم دکتر...
ممنون از حضورتون در وبلاگم(البته ما و شما نداریم)
جملتون واسم جالب بود...علت بیان این جملتون چی بود؟؟؟
من و توفان؟!!
راستی...وب مفیدی دارین دکتر...تبرییییک!
سلام
نسیم یعنی باد آرام و خنک
توفان یعنی باد سهمگین
خوب توفان کردن هم که معلومه. واقعا کولاک کردید یا توفان کردید یا گرد و خاک به پا کردید.
سلام
وبلاگ زیبایی دارید خوشحال شدم از آشنایی با شما
باید آقای احسان رحیمی رو که از کوهنورهای خوب کشورمون هستند به دیزبادی ها معرفی کنم. وبلاگ ایشان با عنوان کوهنورد آزاد حاوی عکس های بسیار زیبا و ارزنده است.