دیزباد وطن ماست

دیزباد وطن ماست

سایت رسمی روستای دیزباد علیا (بالا) از توابع شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران.
دیزباد وطن ماست

دیزباد وطن ماست

سایت رسمی روستای دیزباد علیا (بالا) از توابع شهرستان نیشابور در استان خراسان رضوی ایران.

نحوه مبارزه با کرم خراط دیزباد

«دیزباد وطن ماست»-  هجوم کرم خراط به دیزباد باعث نگرانی هایی در میان دیزبادی ها شده است و از این رو در این یاددشت به مساله مبارزه با این کرم می پردازیم.

به گزار دیزباد وطن ماست، این کرم به درختان میوه گردو، گیلاس، سیب، گلابی ، به و آلو و همچنین درخت بید حمله می کند و با خوردن قسمت میانی شاخه و تنه درختان کانال هائی به طول 30 تا 40 سانتی متر ایجاد می کند که موجب خشک شدن و شکستن شاخه و تنه درختان می شود.

این کرم  بویژه در طول 2-3 سال گذشته موجب خسارت فراوان به درختان گردو و بعضا گیلاس در دیزباد شده است.

کرم خراط در زمان بلوغ به پروانه فری تبدیل می شود که پروانه ماده آن با بالهای باز 3 تا 4 سانتی متر عرض دارد و دارای شکم بزرگی نیز می باشد که غذائی لذیذ و غنی از پروتئین برای پرندگان محسوب می شود.

این آفت زمستان را به صورت لارو (کرم) در داخل تنه و شاخه های اصلی سپری می کند.

ظهور پروانه کاملا تدریجی و از اواسط بهار تا اوخر تابستان در داخل باغات دیده می شود و سفره ای پایدار و گسترده برای پرندگان می باشد و هر حشره ماده 400  تا 1000 تخم می گذارد.

لارو ها که بزرگ می شوندبه تدریج محل خود را عوض می کنند و از سر شاخه ها و شاخه های نازک شروع و سپس به قسمت های کلفت تر تنه درخت می روند و حتی به  تنه های با قطر30 سانتی متر نیز آسیب می رسانند .

این آفت هر یک تا دوسال یک نسل دارد.

کرم خراط اغلب به درختان گردوی دیم که ضعیف تر هستند حمله می کند و در بسیاری از نقاط دیزباد قابل مشاهده است.

آبیاری مناسب، کولش پائیزه و بهاره اطراف درختان دیم، تقویت درختان با کودهای حیوانی و شیمیایی، قطع و سوزاندن شاخه های تازه آلوده که حاوی کرم هستند. و همچنین کشتن کرم ها توسط باغداران و بوسیله مفتول درشاخه های پایین درخت از جمله روش های پیشگیری و مبارزه غیر شیمیایی هستند(کرم ها غالبا در ارتفاع یک سوم پایین درخت قرار دارند)

مورچه ها از تخم این حشره تغذیه می کنند، پاره ای از زنبورها نیز از کرم و شفیره (مرحله قبل از پروانه) تغذیه می کنند.

همانگونه که پیشترگفته شدپروانه ها بزرگ هستند و به دلیل سنگینی وزن قدرت پروازی زیادی ندارند و لذا بهترین شکارچی این حشره، انواع پرندگان می باشند. و مردم دیزباد شاهد هستند که جغد ها و گنجشگ ها در بهار هر روز چندین بار برای تغذیه جوجه ها با منقار خود این پروانه ها را شکار و به لانه منتقل می کنند، دارکوب نیز لارو این حشره را شکار می کند.

گفتنی است یکی از مهمترین دلایل طغیان این آفت در دیزباد کاهش چشمگیر جمعیت پرندگان می باشد لذا به کلیه دیزبادی ها توصیه می شود خطرات و خسارت این آفت را جدی بگیرند و ضمن توجه به سایر روشهای پیشگیری و مبارزه، بویژه برای افزایش جمعیت پرندگان که بهترین شکارچی این آفت می باشند، چهار توصیه زیر را عملی نمایند:


  1. به فرزندان خود همواره یاد آورشوید از برداشتن تخم و جوجه های پرندگان اکیدا خودداری نمایند.
  2. با ریختن نان خشک و دانه گندم در کنار راه ها و پشت بام ها پرندگان را از گرسنگی و مرگ در زمستان نجات دهید.
  3. درختان بلند قد بهترین مکان برای آشیانه اغلب پرندگان شکارچی می باشند و نابودی آنها موجب مهاجرت پرندگان از دیزباد می شود. از قطع اینگونه درختان که فوائد بسیاری دیگر نیز دارند جدا پرهیز شود.
  4. یکی از روش های غلط مبارزه با موش صحرائی استفاده از دانه های گندم آغشته به سم فسفر دوزنگ می باشد. زیرا این گونه موش ها به دانه گندم علاقه چندانی ندارند و ساختن طعمه مسموم از دانه، موجب خوردن آنها توسط پرندگان و هلاکت آنها می شود، لذا توصیه شده است که اگر از طعمه مسموم استفاده می گردد فقط از یونجه تازه و یا یونجه خشک نم زده استفاده شود و دقیقا در سوراخ موش قرار گیرند به نحوی که سایر حیوانات به آن دسترسی پیدا نکنند.
(برای مبارزه با موش نیز روش های غیر شیمیایی بهتر هستند )


آشنائی با سه آفت مهم باغ های دیزباد

«دیزباد وطن ماست»- کرم خراط، خوک وحشی و موش صحرائی سه آفت مهم  باغات دیزباد در سال های اخیر می باشندکه به درختان گردو، گیلاس، سیب، گلابی، به، آلو و همچنین درخت بید آسیب فراوانی می رسانند.

به گزارش دیزباد وطن ماست، برای پیشگیری و مبارزه با این آفات روشهای گوناگونی وجود دارد و از آنجائیکه دیزبادی ها به توسعه پایدار و حفظ محیط زیست اهمیت زیادی می دهند روش های غیر شیمیایی برای پیشگیری و مبارزه توصیه می شود.

در یادداشت های بعدی به روش های غیر شیمیایی برای پیشگیری و مبارزه با این آفات می پردازیم.



هجوم کرم خراط به باغستان دیزباد

«دیزباد وطن ماست»- کرم خراط یکی از آفات خطرناک در برخی از باغ های دیزباد مشاهده شده است.

به گزارش دیزباد وطن ماست، با ورود به فصل سرد کرم خراط که قاتل درختان گردو و گیلاس است به دیزباد هجوم آورده و باغداران دیزباد را با مشکلات عدیده مواجه کرده است.

این کرم به دلیل کاهش پرندگان در دیزباد افزایش چشمگیری یافته و امیدواریم که اقدامات نهادهای اجرایی دیزباد برای ریشه کنی این کرم به سرعت شروع شده و این آفت خطرناک در دیزباد ریشه کن شود.

گزارش بعدی دیزباد وطن ماست در خصوص این کرم به صورت مبسوط ارائه خواهد شد.


روند توسعه دیزباد از نگاه خوانندگان دیزباد وطن ماست

«دیزباد وطن ماست»- همه چیز در دیزباد به سرعت در حال تغییر است. مردم خیلی خوب از این تغییر آگاهی یافته اند و خود را با تغییرات هماهنگ کرده اند و دیگر کمتر مشاهده می شود که مردم نادانسته کاری را در دیزباد انجام دهند که قانونی مصوب برای ممنوعیت آن وجود داشته باشد.

ایجاد این شرایط به دلیل اطلاع رسانی های گسترده ای است که نهادهای قانونگذار و اجرایی در دیزباد بوجود آورده اند و لذا ما با سرعت توسعه مشکل زیادی نداریم. اما هنوز بسترهای زیادی هستند که باید مساعد شوند تا شرایط توسعه و به ویژه با رویکرد توسعه پایدار در دیزباد فراهم شود.

به نظر سنجی که توسط مخاطبان دیزباد وطن ماست پاسخ داده شده است دقت کنید، در این نظر سنجی مردم شرایط توسعه را متعادل توصیف کرده اند و این یعنی اینکه با اینکه سرعت توسعه نسبت به دهه گذشته بسیار افزایش یافته است اما این سرعت با چاشنی اطلاع رسانی گسترده متعادل عنوان شده است و این خبر بسیار خوبی برای رهبران دیزبادی است.


گزارش تصویری از حضور حامیان طبیعت در دیزباد

«دیزباد وطن ماست»- حامیان طبیعت بدانند که درهای دیزباد همیشه به رویشان باز است. ما دوست داریم که شما را در کنار خودمان ببینیم. دوست داریم ببینیم که زمین نازنین را تکریم کنیم و به همین دلیل قدم هایتان بر روی چشمانمان؛ بفرمایید دیزباد!

امروز که این یادداشت را می نویسم، خبرهای زیادی در خصوص آلودگی زمین در مطبوعات به چشم می خورد و خوشحالم که لااقل در یک نقطه از زمین زیبا، مردمانی هستند که هنوز برای طبیعتشان آنقدر احترام قائلند که نگذارند کسی آن را آلوده کند و خودشان را مکلف به پاکیزگی آن بدانند.

مردم دیزباد امروز به درجه ای از فرهنگ و شعور اجتماعی رسیده اند که حس می کنند باید کاری کرد. دیزباد امروز بیشتر از هر زمانی شلوغ است اما متاسفانه گاهی می بینیم که این شلوغی نه تنها به نفع دیزباد نیست که به تخریب آن منجر شده است.

برخی از میهمانانی که به دیزباد می آیند فکر می کنن که 3000 تومان یا بیشتر داده اند و باید به اندازه 300000 هزار تومان به دیزباد خسارت بزنند. در نتیجه شاهد آلودگی هایی هستیم که اگر به خود دیزبادی ها باشد هرگز ایجاد نمی شود. لذا این امر حضور حامیان طبیعت را در دیزباد ضروری می کند. ما دوست داریم که طبیعت دیزباد حفظ شود. اگر ورودی گرفته می شود به دلیل این است که امروز جامعه باید خودش در ساخته شدن فضاهایی که استفاده می کنند سهیم باشند. گذشت دورانی که دولت بخواهد در تمام امور وارد شود. سهم استفاده کننده باید توسط خود افراد پرداخته شود. اما این مساله به فرهنگ سازی نیاز دارد که توریست برای خرابکاری به دیزباد نمی آید. او می آید تماشا کند، از طبیعت لذت ببرد و برود و من امیدوارم که فرهنگ سازی برای گردشگران توسط مسئولان محترم بیش از پیش پیگیری شود.


  ادامه مطلب ...